Ip Adreslerinin Ayarlanmasi
IP, kullanicilarin çalisacagi sistemin network'e erisebilmesi için her bir makineye özel olarak network üzerinde onu simgelemesi için werilen belirli bir kurallar bütünlügüyle uyan rakamsal degerdir. Kullanicilarin network'e erisimini saglayacak olan aygita (Ethernet karti, modem gibi) TCP/IP protokolü ile çalisirken atanan matematiksel deger.
Bu deger kullanici bilgisayarina 2 sekilde atanabilir. Dinamik ya da el ile tanimlanarak.
- DHCP (Dynamic Host Configuration Protokocol): Client makinelerin otomatik olarak IP almasini saglayan servis.
- Statik (El ile tanimlanan degerler): Client makinelere manuel (el ile) atanan degerdir.
Manual Ip konfigürasyonu için Start menüsünden Denetim Masasina oradan da Ag Baglantilarim menüsünden Lokal Ag Baglantisi seçenegine tiklanir. TCP/IP protokolü seçilip özelliklerine tiklanir. Buradaki ikincil sekme ikincil IP konfigürasyonu saglar.
Makinenin IP konfigürasyonu ayarkanirken "Obtain Ip Address Automatically" seçenegi seçilirse client makine DHCP servisinden IP almaya çalisir. Ayni menüde "Use The Following Ip Address" seçenegi seçilir ise Ip bilgilerin el ile atanmasi gerekir.
IP'ler Ile Ilgili Çikabilecek Problemlerin Çözümü
Windows Xp Professional farkli programciklariyla network problemlerini çözebilmeyi saglar.
- ARP (Address Resulation Protocol): Bu komut ARP cache'ini gösterir ve cache üzerinde birtakim degisiklikler yapmanizi saglar. Bu protokol ile MAC (media access control) adreslerini esitleyerek ileisimin baslamasini saglar. arp -a komutu ile arp cache'indeki bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
- hostname: Kullanilan makinenin adini gösteren komuttur.
- ipconfig: TCP/IP konfigürasyonunu gösterir. ipconfig/all seklinde yazilirsa bütün kartlarla ilgili daha detayli bilgi werir.
-ping: Iki makine arasinda iletisimi kontrol etmek için kullanilir. Bu komut ile ICMP üzerinden hedef makineye talepte bulunulur we hedef makineden cewap alinir.
IP Konfigürasyonunun Test Edilmesi
"ipconfig" komutu ile network karti ile ilgili bilgiler almak mümkündür. Iletisimde ipconfig komutunun network problemleriyle ilgili olarak kullanilan 3 parametresi wardir.
ipconfig/all: Bütün network kartlarinin konfigürasyonunu hakkinda bilgi werir.
ipconfig/release: Network adaptörünün bütün konfigürasyonunu birakmasini saglar.
ipconfig/renew: Network adaptörünün yeniden konfigürasyonu almasini saglar.
TCP/IP ile Isim Çözümlemek
Isletim sistemi üzerinde kullanilan programlar için IP adresleri kullanilmasi zorunludur. Programlar baska bir makineye ya da sisteme baglanmak için Ip adreslerini kullanirlar. Windows Xp Professional ile isimleri IP adreslerine esitlemek mümkündür.
Sistem üzerinde isimleri IP adreslerine esitlemek içn 2 servis kullanilir. Bu servisler dinamik olarak çalisir ve kendilerini güncelleyebilirler.
- DNS (Domain Name Service): Computer isimlerini P adreslerine esitler.
- WINS (Windows Internet Name Service): NetBIOS isimlerini IP adreslerine esitler.
Isim Çesitleri we Özellikleri
- Host Name (Computer Name): 255 karakterden olusan, makineye werilen isimdir. TCP/IP kullanilan network'lerde administrator tarafindan makineye tanimlanir. Birden fazla hostname tek bir makineye atanabilir. Hostname IP degerlerine göre çok daha rahat hatirlanabilir oldugu için makinelere baglanti esnasinda kullanilir.
-NetBIOS Name: Xp Professional isletim sistemi NetBIOS isimlerini kullanmasa bile daha önceki isletim sistemleri ile network uyunlu çalisabilmek için NetBIOS isimlerini destekler. Xp Professional isletim sistemi üzerinde NetBIOS isim tanimlamasi haricen yapilmaz. Makineye tanimlanan hostname degerinin ilk 15 karakteri anlamsiz sondaki 16. karakter netbios ile gerekli servis ve kaynaklari tanimlamak için kullanilir.